Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Leonardo Fibonacci

Fibonacci systeem – spelen met een strategie

Wil je een poging wagen om winstgevend roulette op internet te spelen? Dan doe je er goed aan gebruik te maken van een van de vele roulette systemen. Een bekend roulette systeem om te hanteren tijdens het spelen van online roulette is het Fibonacci systeem. Het wordt al eeuwenlang gebruikt door veel roulette spelers en het is gebaseerd op de wiskundige getallenreeks die ooit bedacht werd door Fibonacci. Hierbij geldt steeds dat het volgende getal in de reeks steeds de som is van de vorige twee getallen. Oftewel: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, enz.

Hoe werkt het Fibonacci systeem?

Als je kiest voor het Fibonacci systeem om meer kans op winst te maken bij het roulette spelen, dan maak je gebruik van de zojuist genoemde getallenreeks bij het bepalen van je inzet. Speel je bijvoorbeeld met €10, dan is de reeks dus het tienvoudige: 10, 10, 20, 30, 50, 80, 130, enz. Misschien vind je het makkelijk om van te voren de reeks op een papiertje te schrijven, zodat je direct ziet hoe hoog of hoe laag je volgende inzet moet zijn. Als je gaat inzetten met behulp van het Fibonacci systeem, dan ga je als je verliest 1 stap vooruit in de reeks. Win je, dan ga je qua inzet 2 stappen terug.

Een voorbeeld van inzetten met behulp van het Fibonacci systeem

Stel je zet bij je eerste beurt €10 op rood. Als je verliest, zet je bij de volgende beurt weer €10 in. Verlies je wederom, dan is je volgende inzet €20. Verlies je weer, dan zet je vervolgens €30 in. Als je daarna wint, ga je 2 stappen terug in de getallenreeks en is je volgende inzet weer €10. Het systeem zorg er voor dat je bij een winst, altijd de inzet van je vorige 2 beurten terugverdient. Pas wel op, want mocht je de pech hebben dat je een keer of 8 achter elkaar verliest, dan is je totale verlies al wel behoorlijk opgelopen. Bepaal daarom vooraf je eigen inzetlimiet tot welke stap in de serie je bereid bent te gaan.

Wie was Fibonacci eigenlijk?

Eigenlijk is zijn naam Leonardo van Pisa maar toch staat deze Italiaanse wiskundige beter bekend als Fibonacci. Hij leefde van eind twaalfde tot halverwege de dertiende eeuw. Hij werd geboren in Italië maar zijn opleiding genoot hij in Noord-Afrika. Daar bestudeerde hij de Arabische cijfers (inclusief het getal nul) en hij kwam erachter dat daarmee veel efficiënter gerekend kon worden dan met de Romeinse cijfers, die tot dat moment in Europa gangbaar waren. In 1202 introduceerde hij dit cijfersysteem in Europa. Na zijn dood kreeg hij de bijnaam "Fibonacci" die bestaat uit een samenvoeging van "Figlio di Bonaccio", ofwel zoon van Bonaccio. Bonaccio betekent goedzak en was de bijnaam van zijn vader.

Eigenschappen van de strategie

Moeilijkheidsgraad: gevorderd, het onthouden van een getallenreeks is noodzakelijk
Inzetwijze: progressieve inzet middels een vaste basisinzet bij verlies.
Budget: sterk afhankelijk van getallenreeks maar doorgaans vrij hoog, kies altijd een lage basisinzet
Tijdsinvestering: gemiddeld tot groot
Risico: bovengemiddeld, vooral wanneer de reeks verliezen toeneemt
Speeltijd: variabel en sterk afhankelijk van de lengte van de getallenreeks, doorgaans redelijk lang
Te gebruiken bij: enkelvoudige kansen

Het Fibonacci systeem is een vrij bijzonder roulette systeem en is gestoeld op een wiskundige principe. Het is zeker niet het gemakkelijkste systeem om in de praktijk te brengen, want het onthouden van de getallenreeks is noodzakelijk. Een nadeel van dit systeem is dat een reeks van verliezen zorgt voor een flinke stijging van de inzet, waardoor je het risico loopt om de tafellimiet vrij vlot te bereiken. Wel is het zo dat een enkele gewonnen weddenschap twee verliezen kan goedmaken, iets dat je op de lange termijn winst kan opleveren, zolang je bankroll dit toelaat. Belangrijk bij het gebruik van het Fibonacci systeem is dat je als speler goed moet kunnen inzien wanneer het tijd is om te stoppen. Het Fibonacci systeem kan voor lange speelsessies zorgen, iets dat sommige spelers aanspreekt en voor andere spelers juist de reden is om dit systeem niet te gebruiken.

Top